Ada Apa Dengan Film Indonesia? (AADC2 Review)

SPOILER ALERT: This article contains heavy spoilers from the movie “Ada Apa Dengan Cinta 2”. If you haven’t seen it and don’t want to get spoiled, stop reading now.

Oke. Saya baru saja menonton Ada Apa Dengan Cinta 2, karena ditodong oleh istri.😀 yah, ngga sekejam itu juga sih. Film nya juga lumayan lah. Saya akui, saya jarang-jarang nonton film Indonesia di bioskop. Lebih tepatnya, saya jarang nonton bioskop. Menurut saya, nonton di bioskop itu khusus untuk film-film yang punya banyak special effect, yang efeknya akan hilang bila ditonton di layar kaca. Tetapi karena saya suami yang baik (jiehh) jadi saya mau mencoba menonton film drama Indonesia di bioskop. Dan hasilnya tidak mengecewakan. Saya belum pernah nonton AADC 1. Tetapi film AADC 2 ini ternyata bisa cukup dinikmati tanpa perlu menonton jalan cerita film pertamanya, and that’s a good one, mengingat bahwa kedua film berjarak 14 tahun.
Setelah menonton, sekalipun secara keseluruhan saya nilai filmnya cukup baik, ada beberapa bagian-bagian yang saya merasa ini adalah kelemahan film Indonesia secara umum. Lebih tepatnya, film sinetron Indonesia secara umum, sebab seperti yang saya bilang, saya jarang nonton film Indonesia di bioskop. Kelemahan itu adalah tidak adanya keberanian sutradara dan script writer untuk mengupas konflik emosi secara tuntas dan realistis.

For example, saya bisa merasakan kemarahan Cinta ketika pertama bertemu Rangga, dan saya bisa memahami ketika sedikit demi sedikit perasaan Cinta terbuka terhadap Rangga ketika Rangga mulai menceritakan tentang ibunya yang pergi meninggalkannya. Tapi saya agak merasa aneh ketika tiba-tiba Cinta entah dari mana nyeletuk dengan marah “kamu ngga hubungin aku pasti karena punya perempuan lain ya??” dan tiba-tiba menampar Rangga dan pergi. Belum habis keterkejutan saya, tiba-tiba Cinta beringsut-ingsut datang kembali dan mengatakan untuk mari kita lupakan kejadian di masa lalu, kemudian mengajak berjabat tangan.

What. The. Hell.

I totally could not relate to their feeling at all at that time. Si Cinta itu jadinya mau marah atau mau memaafkan atau mau bikin stand up comedy?? Oke lah kalau itu mungkin celah yang dipaksakan ada untuk iklan Aqua pada adegan setelahnya. Tapi saya sama sekali tetap tidak bisa relate bagaimana bisa Cinta tiba-tiba dari simpatik menjadi marah lalu simpatik lagi seperti tidak ada apa-apa di sepanjang jalan selanjutnya.

Lalu saya juga tidak begitu suka dengan resolusi dari film ini. Cinta akhirnya dengan Rangga, bukan dengan Trian, padahal mereka sudah engaged. Menurut akal sehat, tidak fair dong bila kemudian Cinta berakhir dengan Rangga, bukan dengan Trian. Rangga adalah masa lalu Cinta, tidak peduli apapun alasan Rangga. Apalagi Cinta sekarang sudah hampir jadi ‘milik’ orang lain. Kalau film ini berakhir dengan Cinta bersama Trian, sekalipun berakhir bittersweet, film ini akan punya pesan dan makna yang lebih baik. Saya memang sempat sempat berpikir, ketika Trian memilih untuk mengangkat telepon saat sedang makan bersama Cinta, ketimbang mendengarkan apa yang Cinta ingin katakan, saya berpikir “Waw, orangnya cukup berambisi juga ya untuk bekerja. Apakah dia memang benar-benar orang yang tepat untuk Cinta?” Tetapi mengingat dia sudah ada bersama Cinta selama beberapa lama, dan dia juga sudah mengusahakan hubungan dengan Cinta, fair nya sih Cinta pasti sudah menghitung untung rugi nya untuk tetap jalan dengan Trian selama itu, apalagi mereka sudah sampai engaged.

Selanjutnya, ketika di adegan agak terakhir, ketika Trian memergoki Rangga yang buru-buru keluar dari galeri Cinta karena Cinta menolaknya. Jelas pasti Trian sebagai pria normal akan menginterogasi Cinta, dan saya sudah ‘menunggu’ adegan tersebut, apakah Cinta bisa ‘lolos’ dari hal ini dengan baik? Bagaimanakah pemeran utama film ini akan menangani ketika dia diposisikan sebagai tokoh yang bersalah dalam cerita ini? Tapi ternyata scene tiba-tiba di cut menjadi Cinta mengendarai mobil mengejar kepergian Rangga.

Again. What the hell.

Konklusi yang saya dapat malahan: oh karena saya sudah tertangkap basah dengan Rangga, jadi mending sekalian Trian saya tinggal untuk pergi kepada selingkuhan saya. Jadi Rangga jadi the last resort oleh karena Trian sudah tidak mau lagi padanya, padahal Rangga juga adalah penyebab semua ini terjadi? Jadi kalau Cinta disakiti hatinya, dia bebas untuk marah-marah pada Rangga, tapi kalau Trian yang disakiti hatinya, dia bebas untuk pergi dari Trian? Oh cmon, you can do better than this, Indonesian scriptwriter! Jangan oleh karena mengejar ‘target’ bahwa Cinta harus bersama Rangga, maka alur emosinya menjadi tidak logis. Itu kalau saya tambah satu adegan yaitu Trian yang sedih dan merenung kenapa Cinta tega-teganya mengkhianati dia, maka Cinta akan langsung dengan sukses berubah dari tokoh protagonis menjadi tokoh antagonis lho. Jangan oleh karena Trian adalah pemeran pembantu maka perasaan Trian menjadi tidak penting untuk dieksplorasi! Saya tidak bisa menikmati adegan akhir antara Cinta dengan Rangga oleh karena saya terus kepikiran Trian. Pesan apa yang mau disampaikan kepada generasi ini kalau film yang sedang hot yang ditujukan pada kaum remaja sampai dewasa saja begini pesannya?

Jangan salah. Saya menyukai film ini. Saya suka dengan hubungan persahabatan antara Cinta dengan teman-temannya. Bahkan adegan Cinta bertengkar dengan Carmen pun sempat membuat saya menitikkan air mata. Tapi kecacatan dalam beberapa konflik-konflik yang justru puncak inilah yang membuat saya tidak bisa menikmati film ini dengan baik, bahkan ending dari film ini tidak terasa rewarding karena justru yang saya lihat dari adegan terakhir itu adalah perselingkuhan dan pengkhianatan.

Kira-kira sekian dari saya. Post ini saya buat demi kemajuan film Indonesia juga. Kalau anda punya pandangan atau masukan, silahkan sampaikan di kolom komentar. Terima kasih. Maju terus perfilman Indonesia!

Bekerjalah Roh Kudus (GMS Live “I Declare”) Cover

I Declare

Alright, GMS Live “I Declare” Album has been out last Saturday. Feels like forever since I preordered that album.😀 Here’s my rendition of “Bekerjalah Roh Kudus”, I’ve translated the song into English so for you who doesn’t speak Indonesian or want to know how this song looks like using English language, here it is.:)

Bekerjalah ya Roh Kudus

Roh Kudus hadir di sini
Pribadi yang menawan dan suci
Kurindu mendekat mengerti hatiMu
Berjalan dalam kehendakMu

Roh Kudus manis dan lembut
Penolong yang sejati dan suci
Kurindu mendekat mengerti hatiMu
Berjalan dalam kuasaMu

Bekerjalah ya Roh Kudus
Bertahtalah lebih lagi
UrapanMu, lawatanMu
Kaulah yang kuperlu
Kau terutama di hidupku

Holy Ghost You’re welcomed in this place
I stand in awe of Your glorious divine
How I long to draw near, and listen to Your heart
I want to walk my day in Your cause

Holy Ghost You captivate my heart
Divine Counselor You’re faithful and sincere
How I long to draw near, and listen to Your heart
I want to walk my life in Your power

Holy Spirit fall on this place
Be glorified and magnified
Your anointing overflows me
You are all that I need
Let You be the center of my life

How to Zoom Your iOS Simulator to Arbitrary Scale

Link:

How to do:

  1. Quit simulation if open.
  2. Open terminal (from spotlight for example, type terminal).
  3. Paste this next text to the terminal and press enter. Change the 0.4 to any scale you wish (with 0.4 equals to 40%).
    defaults write ~/Library/Preferences/com.apple.iphonesimulator SimulatorWindowLastScale "0.4"
  4. Or alternatively, go to /Library/Preferences and edit com.apple.iphonesimulator.plist file. Edit value for KEY SimulatorWindowLastScale to desired scale.

I was learning about developing app for iOS. Everything went smoothly so far, except that the iOS simulator display iPhone 6 plus screen which is larger than my MacBook Air screen, even at 50% zoom. I’ve been searching so far on the internet and every answer always saying the same thing: to use CMD+1, CMD+2, CMD+3 shortcut to change the zoom, which is not enough for me. Then I came across this brilliant answer which requires some kind of console command to do, but it did the job. But beware, the simulation display result might be a little jaggy.

Tutorial about Basic Implementation of Google Analytics with Multiple Trackers

google-analytics

I have recently tried to implement Google Analytics on a web I’m working on. And it has been an awful experience because there’s so little documentation for people who wants to use multiple trackers. I can’t give a thorough, detailed, and full of picture tutorial about this because that would cost so much time. But I’ll try to cover as much and as detailed as I can.

I’ll assume you know the basic common sense of the internet, have an at least very basic knowledge about Javascript.

Google Analytics

What is Google Analytics? In short, this is a free statistic service offered by Google to analyze the visitors behavior your website. This service can record everything you supply, from how much a page is opened, to what page element the user interacted with, for example, how many the play video button is clicked. Some people finds statistic boring, but in the hands of people who understand statistic, these data can be used to inform which part of the website needs to be improved, or need focus. For example, if we can get the data that user click 1000 times on promotion A banner, and 5000 times on promotion B banner, then that means promotion B banner is more interesting, thus we need more promotion like promotion B than promotion A.

Google Analytics (GA) vs Universal Analytics (UA)

Google Analytics (ga.js) is the obsolete and out of date implementation. The Universal Analytics (analytics.js) is the new and modern implementation. Both developed by Google, and both are Google Analytics. Mindblown? Me too. But just refer them as ga.js and analytics.js, and people around the world will know which one you’re talking about. For this tutorial, we will stick to the newest implementation, analytics.js.

Continue reading

Money Can’t Buy Everything — But Still Important

ManThinking

There’s an ongoing symptoms in the midst of Christian believers nowadays, and its name is Chrometophobia, or fear of money. In this case, it’s not actually fear, but rather, dislikes. The Christian is taught about “for the money is the root of all evil” law, therefore people tends to stay away from activity that can gave them label “money digger”. People feels guilty when they collect money more than what he thought he need. Sorry, did you notice that I wrote the law wrong? Correct. I was deliberately wrote it wrong. The correct one is “for the love of money is the root of all evil”. It’s not the money that is wrong, but it’s our attitude toward the money that can make it the root of all evil. People sometimes giving up opportunities and saying “I dislikes money. It’s the root of all evil,” kind of things. But actually, more often than not, it’s because they’re covering up for their lack of motivation by giving excuses that looks religious.

Continue reading

Gong Xi Fa Cai, My Old Job, and My New Cover (Aku Percaya)

Gong Xi Fa Cai - Happy Chinese New Year!

Gong Xi Fa Cai – Happy Chinese New Year!

Hello everybody and Happy Chinese New Year! Or should I say, Gong Xi Fa Cai? And some people even say Zhongguo Xinnian (Zhongguo = Chinese, Xin = New, Nian = Year). I’m not that fluent in Chinese language, but I understand some common terms, and this is a very common terms between Chinese people, even if they can’t speak Chinese.

Continue reading

Yet Another Cover for GMS Kupercaya Mujizat: Trima Kasih

Kupercaya Mujizat

Kupercaya Mujizat

Wow, this is the third cover for this GMS Kupercaya Mujizat album. This song is actually the first new song that I heard sung in the sunday service. So this song is the one that started to make me feel excited about this album. I actually have tried several times making the cover for this song, but always ended up in failure. I feel this song is harder to cover than the previous two songs. I don’t know, I guess I add too much complexity into the cover, and with this kind of traditional cover, once you do mistake, you have to re-roll the camera from the beginning, which is slightly annoying. I even tried to make cover using piano, but when I review it again, the sound of the piano was very loud, and my voice kind of drown in between the piano notes. So I fall back using the guitar again, as I emphasize on the lyric content for this cover. In this cover, as usual, I’ve translated the Indonesian lyric into English. But this time, it’s a loose translation. It means that it may not have the exact translation word per word, but I tried to capture the message of the lyrics, and use it to create English lyric with the same message, if not (I hope) more powerful. This one took me quite a while to make, so I hope you guys like it.:) Continue reading

Another Cover for Kupercaya Mujizat: Holy Spirit

Kupercaya Mujizat

Kupercaya Mujizat

Well, well, well, who knows that I can be this hyped about this? I decided that I’m going to do another cover for the album Kupercaya Mujizat that’s just recently got released. This song is actually has already quite popular inside Mawar Sharon Church, as this song has been sung for approximately two years in the services. But it never quite made into an album, simply just because the previous albums’ theme is not match with this song. But for this album, it’s a perfect match. Even SiEn Vanessa empower this song with her awesome voice. She added chinese lyrics part to the song, and I think, why not Indonesian then? So I went to utilize my rusty brain to once again put together Indonesian lyric translation for this song. For you who still don’t have this album, buy it. It even accompanied with miracle testimony book with the same title. You’ll get so much from just one single purchase of this album. Yes, I kinda endorse this album, but not because I have monetary gain for it. I don’t, not even one penny. But I don’t want you to miss the blessing you’ll receive through this album. Continue reading

It’s Finally Out: Kupercaya Mujizat

It’s already here!

It's already here!

It’s already here!

Okay, I’m usually have normal level of excitement when it’s about new album from Mawar Sharon Church. But for this album, I’m super hyped. I’ve preorder this album since December last year, and I just got it last night! This album is about the songs that I bet will be sung a lot at Festival Kuasa Allah (God’s Power Festival), a healing crusade that’s regularly be held by Mawar Sharon Church. But I’m especially hyped for this album because album like this is usually hits home to me. This kind of all-worship album is awesome and matched to my preference. But it’s not just that. It’s also the theme that it brings, and the song list that I just love so much.

Continue reading